بیماری اوتیسم چیست؟
اوتیسم یا درخودماندگی یک بیماری پیچیدهی عصبی – رفتاری و از جمله اختلالات و بیماری های اعصاب و روان است که شامل اختلال در تعاملات اجتماعی، رشد کلامی و مهارتهای ارتباطی همراه با رفتارهای سخت و تکرارشونده است و به دلیل گستردگی علائم، آن را اختلال طیف اوتیسم مینامند. این بیماری اختلال در طیف وسیعی از علائم و مهارتها در سطوح مختلف را شامل میشود.در اختلال اتیسم ،مناطق خاصی از مغز دچار آسیب است که منجر به مشکلاتی در کنترل عاطفی ،حافظه ، ظرفیت یادگیری و ادراک می شود. هیپوکامپ(درگیر پردازش حافظه کوتاه مدت به بلند مدت است و در جهت یابی و حفظ اطلاعات محیطی کمک می کند) و بادامه مغز (درگیر در حافظه عاطفی و..…) که بخشی سیستم لیمبیک است.
💢برخی علائم مشترک و متداول اتیسم که فرد ممکن است از خود نشان دهد مانند:
✔️عدم تماس چشمی
✔️مهارتهای گفتاری و ارتباطی تاخیری
✔️وابستگی شدید به روتین های زندگی
✔️ناراحتی شدید از تغییرات نسبتا جزئی
✔️واکنش های غیر منتظره به صداها،بو ها،مناظر ولمس
✔️عدم درک احساسات و حالات عاطفی دیگران
✔️تمرکز وسواسی بر روی اشیاء و علایق
✔️رفتار های تکراری و کلیشه ای
✔️عدم واکنش به نام تا 12 ماهگی
✔️عدم اشاره به اشیا دور تا 14 ماهگی
⭕️طول عمر افراد مبتلا به اوتیسم
یکی از مهمترین تحقیقات و بررسی های انجام شده در سالهای اخیر که در سال 2022 منتشر گردیده است ، اشاره دارد که میانگین امید به زندگی یک شخص دارای اتیسم شدید 39 سال و نیم است و برای افراد دارای اتیسم عملکرد بالا تا 58 سال افزایش می یابد
⏳️بهترین زمان مراجعه به پزشک برای اختلال اوتیسم
اگرچه علائم اولیه اوتیسم در بسیاری از کودکان مشترک است اما گروه دیگری ممکن است شواهد خاصی را به نمایش بگذارند بنابراین برای نظر قطعی نیاز به استفاده از علم و تجربه پزشکان متخصص است. البته افزایش سن می تواند تعیین کننده شدت علائم باشد به طوری که با بزرگتر شدن کودک، شواهد واضح تر خواهند شد اما به رفتارهای خاص بی توجه نباشید مانند:
♦️در ۶ ماهگی: کودک علاقه ای به لبخند زدن و داشتن حالت چهره گرم و شاد ندارد.
♦️در ۹ ماهگی: کودک همواره بدون سر و صدا بوده و دیگر حالت چهره معمول را نیز نشان نمی دهد علاوه بر آنکه تقلید لبخند زدن نیز به سختی ممکن است.
♦️در ۱۲ ماهگی: پاسخی به شنیدن نام خود نشان نمی دهد. به حرکاتی مانند اشاره و یا تکان دادن دست در زمان خداحافظی نیز علاقه ای ندارد.
♦️در ۱۶ ماهگی: نقص در مهارت های کلامی ملموس است به طوری که ممکن است کودک، کلمهای را بیان نکرده باشد.
♦️در سن ۲۴ ماهگی: کودک قادر به بیان جملات دو کلمه ای با معنا نیست.
🩺درمان اوتیسم🩺
مؤثرترین درمانها شامل حمایت رفتاری زودهنگام و متمرکز است. هرچه کودک زودتر در این برنامهها ثبت نام شود، چشم انداز بهتری برای او وجود خواهد داشت. به یاد داشته باشید ASD پیچیده است. یک فرد اوتیسمی – کودک یا بزرگسال – زمان میبرد تا بهترین برنامه حمایتی را برای خود بیابد.
📌سخن پایانی
البته باید دانست که تمامی قربانیان از شدت یکسان عارضه رنج نمی برند بلکه علائم درجات مختلفی دارند، بنابراین تنها پزشک متخصص صلاحیت تشخیص و تجویز خدمات درمانی را دارد و نباید با اقدامات بدون پایه و اساس علمی، روند بهبودی را با چالش بزرگ مواجه کرد.
اولین باشید که نظر می دهید